EFEKTY PROGRAMU OPERACYJNEGO - POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2018
Ośrodek Pomocy Społecznej w Paczkowie z terenu województwa opolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Opolu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 467 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa opolskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 23,28 ton żywności;
- 1860 paczek żywnościowych;
W ramach Podprogramu 2018 dla 467 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 1 spotkanie
- Żywieniowe – 1 spotkanie